Składniki:
225 g makaronu nitki, 115 g masła, 175 g orzeszków pistacjowych obranych i posiekanych, 115 g cukru, 115 g miodu płynnego, 150 ml wody, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, jogurt naturalny do podania
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ponownie przełożyć do garnka. Wymieszać z masłem i odstawić do ostudzenia. Na blasze ułożyć 4 małe foremki lub krążki do wykrawania ciastek. Makaron podzielić na 8 równych porcji. Łyżeczką napełnić 4 foremki lub krążki. Lekko ugnieść. Posypać połową orzechów, a następnie dodać pozostały makaron. Piec 45 min, do zezłocenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. W międzyczasie na wolnym ogniu, ciągle mieszając, zagotować miód i wodę oraz rozpuścić cukier. Gotować 10 min, dodać sok z cytryny. Pozostawić na ogniu na kolejne 5 min. Łopatką ostrożnie przełożyć gniazda na talerz. Polać syropem miodowym oraz posypać pozostałymi orzechami. Odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno z jogurtem.
Uwagi:
Rada: Makaron nitki znany jest również pod nazwą capelli d'Angelo. Długi i bardzop cienki zwykle sprzedawany w małych paczkach w kształcie gniazd.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Żako |