Składniki:
1 mózg (cielęcy lub wieprzowy),
2 cebule,
3 jajka
Jak przyrządzić?
Początek:na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę. Ściągamy ją na talerz i na ten sam tłuszcz wrzucamy móżdżek. Rozgniatamy go i pilnujemy, by obsmażył się z każdej strony (nie będzie to trudne, bo gdy przebije się go, rozpływa się jak mało gęsty budyń). Dodajemy (lekko) zmiksowane jajka i mieszamy.I już finito:Gdy jajko zacznie się ścinać, dodajemy wcześniej przygotowaną cebulkę. Mieszamy całość, aż otrzymamy w miarę stałą konsystencję (osobiście wolę taką wilgotną).
Potrzebne przybory:
patelnia, nóż
Jak podawać?
Na ciepło.
Uwagi:
Przygotowanie móżdżku jest trochę męczące. Trzeba go obrać z błon, ale warto się pomęczyć.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | kilka |
Kaloryczność | hmmmmm |
Autor | Barik |