Składniki:
soczewica (zielona, opakowanie 40 dag), duży koncentrat pomidorowy, 2 duże cebule, curry, olej
Jak przyrządzić?
Gotujemy soczewicę w niewielkiej ilości osolonej wody (tyle, żeby porządnie zakrywała soczewicę), aż zmięknie (w międzyczasie możemy ew. dolewać, żeby się nie spaliło:). Na dużej patelni (takiej, żeby nam się potem zmieściła soczewica:) rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy koncentrat i dużą ilość curry. Do tej mieszaniny wkładamy łyżką soczewicę (możemy też wlać tę wodę, co została, ale nie za dużo, ma to mieć konsystencję dość gęstej papy), mieszamy i chwilę jeszcze "podduszamy" (curry dosypujemy wedle uznania, ale powinno go być dość dużo).
Jak podawać?
Np. z ryżem.
Uwagi:
Brzmi średnio, ale jest naprawdę supersmaczne i sycące!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | laisve |