Składniki:
2 szklanki mąki,
20 dag masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
aromat waniliowy,
1 kg kwaśnych jabłek,
2 łyżki tartej bułki,
2 lub 3 budynie waniliowe Słodka Chwila lub inne instant,
ewentualnie cukier do dosłodzenia
Jak przyrządzić?
Masło (nie za miękkie, ale też nie prosto z lodówki) siekamy nożem razem z mąką na drobną kruszonkę.Dodajemy żółtka, cukier puder i aromat waniliowy, szybko zagniatamy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na ok. 20 minut.Nagrzewamy piekarnik. Obrane jabłka ścieramy na tarce i wrzucamy do rondelka (można dodać troszkę masła). Nie odlewamy soku!Gdy jabłka się zagotują, wrzucamy bezpośrednio do nich budynie insant i mieszamy, aż masa zgęstnieje (muszą być budynie do zrobienia na wodzie, bo inne mogą się zważyć). Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, to dosładzamy, jeśli za rzadka - dodajemy trzeci budyń.Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto i odcinamy 2/3 kuli, pozostałą część wkładamy do zamrażarki. Wylepiamy tortownicę ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekranika (temp. 200 stopni). Jak ciasto się lekko zezłoci, wyjmujemy i podsypujemy bułką tartą, następnie rozprowadzamy na nim masę jabłkową. Wyjmujemy z zamrażarki resztę ciasta i ścieramy je wprost na masę jabłkową za pomocą tarki o dużych oczkach.Całość pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez 30-40 minut (wierzch powiniem być złoty i lekko przyrumieniony).
Jak podawać?
Na ciepło z lodami:)Na zimno z filiżanką dobrej kawy.
Uwagi:
Można też użyć budyniu o smaku amaretto, wtedy do jabłek dodajemy posiekane i przyrumienione z masłem migdały.Trzeba uważać, żeby nie przesłodzić: ciasto jest słodkie, budnie też, więc ja nigdy masy jabłkowej już nie dosładzam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | cherryvamp |