Budyń dla niemowląt
PATRYCJA • dawno temuJeśli chcesz ograniczyć ilość sztucznych barwników w diecie dziecka, przejdź na domowe obiadki. Gotuj dziecku jak najczęściej. Nie tylko zaoszczędzisz pieniądze na drogich specyfikach dla dzieci, ale także zacieśnisz więź między wami. Dziś przepis na smaczny deser dla niemowlątpo 7. miesiącu życia.
Przepis na budyń
Składniki:
- 100 ml wody mineralnej niegazowanej,
- ok. 4 miarek mleka modyfikowanego (ilość mleka dopasuj do 100 ml wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu mleka),
- świeże żółtko,
- dwie płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub jedna czubata).
Sposób przyrządzenia
Połowę wody wlej do rondelka i wybełtaj w niej żółtko. Zagotuj całość. W pozostałej ilości wody rozprowadź dokładnie mleko według przepisu. Ostudź. Dodaj do chłodnej wody z mlekiem mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak, aby nie było grudek. Przygotowaną miksturę wlej do gotującej się wody z żółtkiem. Zmniejsz płomień i energicznie mieszając gotuj, aż całość zgęstnieje. Budyń waniliowy gotowy!
Gdy dziecko skończy roczek, możesz dodać do budyniu łyżeczkę kakaa i w ten sposób uzyskasz budyń czekoladowy. Niektórzy do przygotowanego budyniu waniliowego dodaj deserek owocowy, odpowiedni do wieku niemowlęcia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze