Składniki:
Spód: 0,5 kg mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki płynnego miodu,
kostka margaryny (Kasia),
4 łyżeczki cynamonu,
1,5 szklanki cukru - kryształ.
Masa serowa:
0,75 kg sera śmietankowego lub półtłustego (lub sernikowego),
2 serki homogenizowane waniliowe,
6 jaj,
kostka margaryny (Kasia),
1,5 szklanki cukru - kryształ,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli, rodzynki
Jak przyrządzić?
Spód:Mąkę wysypać na stolnicę (blat, deskę) lub nawet wsypać do makutry (miski). Dosypać cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać aż do uzyskania w miarę regularnej mieszaniny. Wrzucić w tę mieszaninę kawałki pokrojonej margaryny. Wymieszać nożem, tnąc margarynę na mniejsze kawałki. Potem ugniatać dłońmi aż do rozrobienia margaryny w mące. Następnie w maso-proszku :) zrobić wgłębienie i dodać miód. Zagnieść miód w masie. Długo ugniatać dłońmi (miód się musi połączyć z mąką) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli po długim ugniataniu jest zbyt lepka, dodać jeszcze mąki. Końcowy efekt powinien być trochę lepki, ale nie za bardzo, bo masa się rozpłynie w pieczeniu. Włożyć do lodówki na min. 0,5 godziny. Przygotować (nalepiej okrągłą) formę, wyłożyć folią aluminiową i obłożyć w środku cienką warstwą ciasta: spód i boki.Masa serowa:Odzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Żółtka wrzucić do dużej miski i utrzeć z cukrem, dodać margarynę, serki homogenizowane i proszek do pieczenia, utrzeć. Biały ser zmielić i dodać do masy. Ucierać aż do uzyskania jednobarwnej masy. Dobrze jest na tym etapie użyć miksera i dobrze wszystko zmiksować, żeby nie zostały grudki sera. Można dodać rodzynki. Na koniec dodać ubite białka. Wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy (chwilę to zajmie - najlepiej mieszać dużą łyżką ruchami od dołu do góry, zalewając białko masą serową). Można wymieszać mikserem, ale na wolnych obrotach.Gotową masę wylać do formy na ułożone ciasto. Włożyć do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na ok. 60 minut.
Potrzebne przybory:
okrągła duża forma do ciasta,ew. mikser,nóż,"kulka" do ucierania,duża miska
Uwagi:
Proszę zwrócić uwagę na przygotowanie spodu. Nie potrzeba do niego jajek.Sernik w piekarniku doglądać co jakiś czas. Jeśli zbytnio się rumieni - położyć płat folii aluminiowej na wierzchu. Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika, ale uchylić drzwiczki i pozwolić na powolne ostygnięcie (żeby nie klapł za bardzo) - unikać przeciągów.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | bluish |