Składniki:
1 kaczka,
pół kilograma wątróbki drobiowej,
3/4 szklanki rodzynek,
zielona pietruszka,
bułka namoczona w mleku,
jajko,
sól,
majeranek
Jak przyrządzić?
Kaczkę należy wyfiletować, zostawiając jedynie kości w skrzydełkach i nóżkach. Należy pamiętać, żeby nie uszkodzić skóry. Można też nie filetować, jednakże piecze się dłużej i gorzej się kroi. Tak przygotowaną kaczkę należy w środku oprószyć solą i majerankiem. Pozostawić w chłodnym miejscu. Farsz - wątróbkę zmielić z odsączoną dobrze bułką. Do tego dodać rodzynki wcześniej zalane wrzątkiem które zdążyły już napęcznieć (Dodać oczywiście po odlaniu wody :-)), następnie posiekaną pietruszkę, jajko, sól i odrobinę majeranku. Wszystko dokładnie wymieszać i napełnić kaczkę. Farsz jest dosyć płynny, ale zapewniam, że po upieczeniu tak nie będzie. Następnie należy kaczkę zaszyć lub spiąć dziurę wykałaczkami. Natrzeć z wierzchu solą i majerankiem i ułożyć w foremce lub naczyniu żaroodpornym, najlepiej takim, żeby zachował się kształt kaczki, a nie placek kaczkowy. A teraz do piekarnika i smacznego. (Kaczka w sobie ma tyle tłuszczu, że nie potrzeba smarować niczym naczynia, w którym będzie się piekła).
Potrzebne przybory:
ostry nożyk,wykałaczki lub nitka z igłą,maszynka do mielenia,brytfanna lub naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Z ziemniaczkami i czerwoną kapustą. Niebo w gębie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | niemało :-) |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | Mercedes |