Składniki:
1 kg mąki, 2 kostki margaryny, 10 dag drożdży, 1 proszek do pieczenia, 4 jajka, 1/2 szklanki letniego mleka, ok. 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka płaska soli
Jak przyrządzić?
Drożdze rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić (ciasto ma być gęste i odchodzić od ręki).Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.Wykrawać trójkąty, smarować rozbełtanym jajkiem i nałożyć nadzienie, zawinąć. Rogaliki układać na blasze do pieczenia i również posmarować jajkiem.Piec w temp. 150-160 st. C przez 20-30 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Anuś |