Składniki:
paczka podłużnych biszkoptów z Biedronki,
4 serki homogenizowane waniliowe,
0,5 litra śmietanki 30% Łaciatej,
1 galaretka cytrynowa,
4 łyżki cukru,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 2 szkl. wody,
kieliszek alkoholu (np. amaretto lub rum),
łyżka kakao,
trochę gorzkiej czekolady
Jak przyrządzić?
Rozpuścić galaretkę w 1 szkl. wody, pozostawić do wystudzenia. Zaparzyć kawę w 2 szkl. wody i dodać do niej alkohol. Odstawić do wystudzenia.W chłodnej kawie maczać szybko biszkopty i układać na dużej prostokątnej blaszce lukrem do dołu.Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, pod koniec dodać cukier i serki oraz schłodzoną galaretkę (po łyżce) - cały czas miksując.Połowę masy wylać na biszkopty, posypać delikatnie (za pomocą sitka) kakao i znów ułożyć namoczone w kawie biszkopty. Na to wylać resztę masy, wyrównać i posypać tarkowaną gorzką czekoladą.Wstawić do lodówki na ok. 2 godzin, a najlepiej na całą noc.
Potrzebne przybory:
wysoka miska do ubijania śmietanki, sitko, mikser, szklanka, salaterka, prostokątna blaszka
Uwagi:
Ciasto jest bardzo proste, najważniejsze, że bez surowych jajek! A smakuje jak prawdziwe tiramisu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 16 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | iwona |