Składniki:
3 szkl. mąki pszennej, 4 łyżki oleju, szczypta soli, szklanka wody. Syrop: woda 200 ml, cukier 25 dag, sok z 1/2 cytryny, suchy mak 2-3 łyżki
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą, wlewać cienkim strumykiem olej, cały czas mieszać. Następnie wlewamy tak samo wodę i też mieszamy, zagniatamy na stolnicy, aż zrobi się zwarte i elastyczne. Jak jest za miękkie, dodajemy nieco przesianej mąki, musi być jak na makaron. Ciasto nakrywamy wilgotną ściereczką, bo szybko wysycha. Ma odpocząć 20 minut, dzielimy na 8 kulek, zawijamy w folię spożywczą i wałkujemy sukcesywnie na grubość papieru, wycinamy kwadraty 4 cm na 4 cm, kawałki ciasta posmarować masłem, ułożyć na uprzednio nagrzanych odwróconych słoiczkach sześciokątnych, piec 10 minut. Słoiki nagrzać, aby były ciepłe, bo inaczej pękną. Piec w temperaturze 200 stopni, pozostawić w piecu na słoikach, aż ostygną, potem układać na talerzu ciastka w piramidkę, polać po wierzchu lukrem.Przepis na syrop: wodę z cukrem gotować tak długo, aż zgęstnieje, dodać sok z cytryny i jak syrop przestygnie, dodać suchy mak, polać.
Uwagi:
Zamiast szklanki wody można dać 1/2 szkl. i 2 jajka roztrzepane z wodą, a do mąki płaską małą łyżeczkę proszku do pieczenia. Będzie wtedy bardziej porowate po upieczeniu. Ale obie wersje mają swoich zwolenników.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | bomba |
Autor | gajka |