Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka kakao. Krem: kostka margaryny, pół szklanki cukru, 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 3 łyżki kawy cappuccino (najlepiej waniliowej lub śmietankowej). Bita śmietana: 2 Śnieżki, półtorej szklanki mleka, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Odzielić żółtka od białek, ubić pianę z białek. Dodawać do niej pozostałe składniki, ucierając mikserem (żółtka po jednym). Piec 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Krem: 1 szklankę mleka i cukier zagotować. W drugiej szklance mleka roztrzepać mąkę, żółtka i kawę. Wlać do gotowanego mleka i gotować kilka minut (aby się zagotowało). Wystudzić i utrzeć z margaryną. Bita śmietana: Wszystko razem zmiksować. Wykonanie całości: Na biszkopt nałożyć krem, następnie ubitą śmietanę. Na wierzch zetrzeć czekoladę lub posypać kakao.
Uwagi:
Bitą śmietanę można zrobić w inny sposób, np. ubijając kremówkę ze Śnieżką lub Śmietana-fix (zależy od własnej inwencji:))
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Karmelek |