Cappuccino (autor Karmelek)

Przepis kulinarny

Składniki:

Biszkopt: 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka kakao. Krem: kostka margaryny, pół szklanki cukru, 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 3 łyżki kawy cappuccino (najlepiej waniliowej lub śmietankowej). Bita śmietana: 2 Śnieżki, półtorej szklanki mleka, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?

Biszkopt: Odzielić żółtka od białek, ubić pianę z białek. Dodawać do niej pozostałe składniki, ucierając mikserem (żółtka po jednym). Piec 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Krem: 1 szklankę mleka i cukier zagotować. W drugiej szklance mleka roztrzepać mąkę, żółtka i kawę. Wlać do gotowanego mleka i gotować kilka minut (aby się zagotowało). Wystudzić i utrzeć z margaryną. Bita śmietana: Wszystko razem zmiksować. Wykonanie całości: Na biszkopt nałożyć krem, następnie ubitą śmietanę. Na wierzch zetrzeć czekoladę lub posypać kakao.

Uwagi:

Bitą śmietanę można zrobić w inny sposób, np. ubijając kremówkę ze Śnieżką lub Śmietana-fix (zależy od własnej inwencji:))

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
AutorKarmelek

Cappuccino (autor Karmelek): Podobne przepisy

Cappuccino (autor Karmelek): wypróbuj również

Powiązane Tematy