Składniki:
500 g lub więcej mięsa mielonego, przyprawa gyros, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej;
sos: konserwowe pieczarki, ogórki, papryka, jogurt naturalny, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku
Jak przyrządzić?
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę i przyprawę gyros według uznania, formujemy "paluszki", smażymy na oleju.Wszystkie składniki sosu razem mieszmy, uprzednio krojąc na małe kostki, można dodać przyprawę tzatzyki (cacyki mówiąc po ludzku).
Potrzebne przybory:
patelnia i miseczka na sos, talerz płaski
Uwagi:
Można podawać na zimno, polewając sosem paluszki gyros ub gorące - obie wersje dla mnie super.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nitka |