Bulion grzybowy

Przepis kulinarny

Składniki:

Suszone grzyby (dużo), masło, kostki rosołowe, sól, pieprz, słodka śmietana

Jak przyrządzić?

Grzyby suszone parzymy (krótko) w gorącej wodzie, odcedzamy, wkładamy do garnka z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kostki i masło (nie margarynę). Gotujemy dosyć długo, odcedzamy grzyby (wyrzucamy), do wywaru dodajemy śmietanę i przyprawy.

Potrzebne przybory:

garnek, durszlak

Jak podawać?

Gorącą z makaronem + ew. śmietaną.Taki bulion w mojej rodzinie przygotowuje się na Wigilię.

Uwagi:

Zupa musi być maślana - więc nie żałujcie masła.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania240 min.
Trudnośćprosty
AutorAnka

Bulion grzybowy: Podobne przepisy

Bulion grzybowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy