Hiszpańska zupa z pomidorami i z czosnkiem

Przepis kulinarny

Składniki:

1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki,
4 rozgniecione lub posiekane ząbki czosnku,
2 duże ziemniaki pokrojone w cienkie półplasterki,
40 dag pomidorów z puszki (ewentualnie świeże pomidory lub koncentrat),
1 litr wywaru z jarzyn (może być kostka),
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka papryki w proszku (ostrej),
1 łyżeczka listków tymianku lub pół łyżeczki suszonego,
2-3 łyżki mąki,
sól i pieprz

Jak przyrządzić?

W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, czosnek, ziemniaki, wsypać paprykę. Podsmażać na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając. Cebula powinna się zeszklić, a nie zrumienić. Dodać pomidory i tymianek, wlać wywar, przykryć rondel i gotować wszystko na małym ogniu 15-20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. W kubku rozmieszać mąkę z wodą i wlać do zupy. Gotować parę minut, żeby zupa zgęstniała. Ewentualnie przyprawić do smaku.

Jak podawać?

Podawać posypaną odrobiną świeżego lub suszonego tymianku.

Uwagi:

Bardzo smaczna zupka, jak ktoś lubi czosnek. Mniam, mniam. Smacznego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-5
Autormartaaa

Hiszpańska zupa z pomidorami i z czosnkiem: Podobne przepisy

Hiszpańska zupa z pomidorami i z czosnkiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy