Składniki:
1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki,
4 rozgniecione lub posiekane ząbki czosnku,
2 duże ziemniaki pokrojone w cienkie półplasterki,
40 dag pomidorów z puszki (ewentualnie świeże pomidory lub koncentrat),
1 litr wywaru z jarzyn (może być kostka),
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka papryki w proszku (ostrej),
1 łyżeczka listków tymianku lub pół łyżeczki suszonego,
2-3 łyżki mąki,
sól i pieprz
Jak przyrządzić?
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, czosnek, ziemniaki, wsypać paprykę. Podsmażać na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając. Cebula powinna się zeszklić, a nie zrumienić. Dodać pomidory i tymianek, wlać wywar, przykryć rondel i gotować wszystko na małym ogniu 15-20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. W kubku rozmieszać mąkę z wodą i wlać do zupy. Gotować parę minut, żeby zupa zgęstniała. Ewentualnie przyprawić do smaku.
Jak podawać?
Podawać posypaną odrobiną świeżego lub suszonego tymianku.
Uwagi:
Bardzo smaczna zupka, jak ktoś lubi czosnek. Mniam, mniam. Smacznego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | martaaa |