Składniki:
3 szkl. mąki krupczatki, 5 łyżek cukru, 1 kg jabłek, 1 kostka margaryny, 5 jajek, 2 torebki jasnego budyniu (śmietankowy, waniliowy), cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szkl. cukru
Jak przyrządzić?
Mąkę, cukry, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta włożyć do lodówki, resztę rozwałkować na blaszce. Na cieście rozłożyć jabłka, ubić pianę ze szklanką cukru i proszkiem budyniowym, wymieszać, wylać na jabłka. pokruszyć resztę ciasta. Piec ok. 60 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Potrzebne przybory:
stolnica, nożyk, mikser
Jak podawać?
Można posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
1/3 ciasta włożyć do zamrażarki i zetrzeć na ciasto na tarce o dużych oczkach. Budynie ostrożnie wymieszać łyżką z ubitą pianą. Ciasto jest pyszne i łatwe. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | pychotka |