Składniki:
8-12 strąków papryki,
30 dag mięsa wieprzowego dwukrotnie mielonego,
3 łyżki bułki tartej,
1 jajko,
1 główka czosnku,
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler),
20 dag cebuli,
4 łyżki oleju,
6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Mięso wymieszać z tartą bułką, dodać jajko, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki i 3-4 ząbki czosnku roztartego z solą. Masę dokładnie wyrobić, dodając 2-3 łyżki wody. Przyprawić do smaku. Papryki umyć, odkroić nasady szypułki, oczyścić z pestek, wypłukać. Wnętrze papryk posypać solą i pieprzem i wypełnić nadzieniem. Warzywa obrać, poszatkować. Cebulę pokroić w piórka, połączyć z warzywami, osolić. Połowę przygotowanych warzyw ułożyć na dnie niskiego, szerokiego garnka. Na warstwie warzyw ułożyć strąki papryki napełnione nadzieniem, przykryć pozostałymi warzywami, skropić oliwą i olejem, podlać szklanką wrzącej wody, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 40 min. Pod koniec duszenia dodać posiekany czosnek. Sos warzywny przyprawić solą i pieprzem. Posypać pietruszką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | anty23 |