Składniki:
1 słodka bułka,
1 jajko,
plaster szynki,
plaster żółtego sera,
cebula,
ogórek,
papryka czewona,
sól,
pieprz
Jak przyrządzić?
Odcinamy górną część bułki, wydrążamy środek, do którego wkładamy plaster szynki. Następnie wbijamy całe jajko, nie zapominając o przebiciu błonki żółtka. Całość solimy i pieprzymy. Na jajko kładziemy odrobinę posiekanej cebulki oraz 3-4 plasterki ogórka. Przykrywamy żółtym serem i dekorujemy paseczkami czerwonej papryki. Tak przygotowaną bułkę wkładamy do kuchenki mikrofalowej o mocy 800 W na 2 minuty.
Jak podawać?
Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu z sosem czosnkowym lub keczupem.
Uwagi:
Należy pamiętać o przebiciu błonki żółtka w jajku, gdyż pod wpływem podgrzewania w mikrofalówce nieprzebite żółtko wybuchnie i bułka będzie wyglądać mało apetycznie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | paluch |