Składniki:
1 i 1/4 szkl. mąki,
2/5 kostki masła,
1/2 szkl. cukru,
5 jajek,
sól,
1 szkl. mleka,
500 g winogron,
1 łyżka cukru pudru,
5 łyżek śmietany,
aromat migdałowy,
masło do wysmarowania formy
Jak przyrządzić?
Cukier ubić ze szczyptą soli i dwoma żółtkami. Gdy mieszanina uzyska konsystencję kremu, wrzucić rozdrobnione masło i stopniowo wsypywać mąkę.Ciasto dokładnie wymieszać i wyrobić dłonią, po czym uformować kulę, przykryć i odstawić na 15 min do lodówki.Ubić 3 jajka z łyżką cukru pudru i aromatem.Dodać mleko, śmietanę i wymieszać.Wylepić ciastem dno i boczne ścianki wysmarowanej masłem formy.W ciasto wetknąć umyte i wysuszone winogrona,powoli wlać krem. Piec ok. 45 min w 165 st. C na środkowym poziomie piekarnika.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | beba |