Składniki:
1 kg ziemniaków, 1 jajko, 3 łyżki stołowe mąki pszennej, przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Farsz kapuściany: pół główki kapusty, 1 duża marchew, sól, cukier, pieprz, olej
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować, zemleć. Dodać jajo, mąkę, przyprawy, utrzeć (wymieszać). Podzielić na dwie części.Kapustę poszatkować, marchewkę utrzeć na dużych oczkach. Przesmażyć na oleju do miękkości, dodać sól, cukier, pieprz.Połowę ciasta ziemniacznego wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, na to wyłożyć kapustę, drugą połową ciasta przykryć. Ciasto się może kleić, więc dobrze namoczyć dłonie przed tą karkołomną czynnością. Placek przed pieczeniem można mosmarować roztrzepanym jajkiem lub śmietaną. Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.
Potrzebne przybory:
blacha do pieczenia
Jak podawać?
Niezbyt gorące. Smakuje też na zimno. Uważać przy krojeniu - mało zdyscyplinowana potrawa.
Uwagi:
Ten przepis podała mi moja "wileńska" babcia.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Makucha |