Składniki:
filet z kurczaka,
jogurt naturalny (niecały mały kubeczek),
pół łyżeczki cynamonu,
sok z połowy cytryny,
ryż basmati 250 g (dla dwóch osób),
cebula,
1 ząbek czosnku,
łyżeczka kurkumy,
pół łyżeczki kolendry,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Kurczaka kroimy w małą kostkę, marynujemy w jogurcie wymieszanym z cynamonem i sokiem z cytryny (najlepiej zamarynować dzień wcześniej). W garnku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i wycisnięty czosnek. Dodajemy kurkumę, kolendrę i ryż (wysypać trzeba z torebek). Wcześniej gotujemy osoloną wodę - dwa razy tyle wody co ryżu (250 g ryżu=500 ml wody). Zalewamy ryż gotującą się wodą, przykręcamy gaz, przykrywamy przykrywką i czekamy ok. 15 min, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie (co chwilę mieszamy). Kurczaka smażymy w woku lub na patelni, intensywnie, krótko, solimy do smaku. Najlepiej podajemy z surówką z kapusty pekińskiej i z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, cukier, sól, czosnek, pieprz).
Uwagi:
Kurczka w jogurcie i cynamonie robiła Nigella w programie TVN Style. Ciekawe smaki - polecam!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | AniaC. |