Składniki:
wywar z jarzyn i mięsa ok. litra,
ogórki kiszone 6 szt. średnich,
marchew,
dwie łyżki masła,
pieprz,
ząbek czosnku,
dwie szklanki wody spod ogórków,
koperek,
maggi
Jak przyrządzić?
Wywar z jarzyn i mięsa zagotować z wodą spod ogórków. Ogórki kiszone zestrzeć na drobnej tarce - część, a część na grubszej i poddusić na maśle na małym ogniu, dodając zmiażdżony czosnek. Uduszone ogórki dodać do wywaru, pokroić ziemniaki w kostkę, dodać startą marchewkę na drobnej tarce, popieprzyć, doprawić maggi, dodać koperek posiekany - ok. łyżki. Dosolić, jeśli trzeba. Ja dodaję także czosnek kiszony z ogórków. Pogotować, spałaszować.
Jak podawać?
Ja podaję tę zupę ze śmietaną i z ryżem, ale ryż budzi kontrowersje, więc nie namawiam. Moja babcia tak podawała tę zupę i tak mi ona smakuje, ale mój mężczyzna twierdzi, że ryż to absolutnie nie ta bajka... Choć i tak zjada dwa talerze zupy.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | kaka |