Składniki:
pierś z 1 kurczaka,
prażony słonecznik (pół szklanki),
główka kapusty pekińskiej,
puszka czerwonej fasolki (najlepsza z Lidla),
2 grzanki z chleba tostowego (pełnoziarnisty z Lidla...:-),
ogórek kiszony ok. 4-5 szt.,
cebula (biała lub czerwona),
keczup pikantny,
majonez,
vegeta,
przyprawa do grilla (pikantna) lub do gyrosa,
oliwa lub olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka kroję na nieduże kawałaki (2 cm), w tym czasie na patelni rozgrzewam oliwę.Wrzucam pokrojone mięso na patelnię, w tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewam łyżeczkę oliwy i prażę słonecznik - trzeba uważać na to, żeby się nie przypalił. Słonecznik prażymy! Nie smażymy!Po chwili dodaję do kurczaka przyprawę do grilla lub gyrosa i dosyć mocno smażę (pierś ma być mocno spieczona).Po usmażeniu przesypuję do patelni z kurczakiem uprażony słonecznik i odstawiam do wystudzenia.Chleb tostowy kroję w kostkę i na patelni prażę grzanki.W czasie kiedy wszystko stygnie:kroję kapustę dosyć grubo przez całą główkę,odsączam fasolkę,ogórki i cebulę kroję w półplasterki.W szklanej (przezroczystej) misce układam warstwami:kapustę, pierś z kurczaka, kapustę, dużo majonezu, keczup (trochę), cebulę i ogórki, kapustę, fasolkę, majonez, keczup itd. Ostatnią warstwą ma być kapusta, którą posypuję vegetą i na to jeszcze grzanki!Pycha!!!
Uwagi:
Pierś można usmażyć wcześniej, a do majonezu dodać czosnek.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | annienka |