Składniki:
1 paczka andrutów (duże, prostokątne),
1 kostka sera białego (najlepiej twaróg połtłusty),
4 ugotowane ziemniaki (średniej wielkości),
2 duże cebule,
jajko,
bułka tarta,
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec),
sól, pieprz;)
Jak przyrządzić?
Ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach smalcu.Cebulę dodać do masy serowo-ziemniaczanej.Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.Na andrutach rozsmarowywać z jednej strony (dość cienko) masę, pozostawić na chwilkę, aż andruty nasiąkną, żeby ich nie połamać. Zwijać andruty dłuższym bokiem, w rulonik.Przygotować do panierowania bułkę tartą i roztrzepane jajko.Zwinięte andruty pokroić na krokieciki o długości ok. 7 cm.Obtaczać je kolejno w jajku i bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu;) Ot, cały sekret pysznych krokiecików;)
Jak podawać?
Ja wcinam je bez żadnych dodatków, same smakują mi najlepiej. Jeśli zamierzacie podać je jako przystawkę, polecam położyć na wierzch przysmażoną cebulkę;) To w zupełności wystarczy, aby zachwycić swoich znajomych;)
Uwagi:
Przysmak jest bardzo sycący. Krokiecikami zrobionymi z jednego andruta jedna osoba może się dobrze najeść;) Nie smażyć ich za długo, żeby farsz się nie wylał. Życzę smacznego;)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | agnieszka- młoda |