Zrazy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

udziec wołowy (ok. 70 dag), boczek wędzony (gruby plaster), 2 cebule, kilka ogórków kiszonych, musztarda sarepska, pieprz czarny i ziołowy, sól, ok. 1 litra bulionu wołowego, ziele angielskie, liść laurowy, mąka - ok. pół szklanki, oliwa - 1 szklanka, wykałaczki

Jak przyrządzić?

Udziec kroimy na plastry, które rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Solimy, pieprzymy, smarujemy z jednej strony musztardą. Ogórki obiermy ze skórki i kroimy w słupki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, boczek w słupki. Na posmarowaną część mięsa układamy po kolei boczek, ogórek, cebulę, całość zwijamy i spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na patelni na rumiany kolor, układamy w garnku, dodajemy pół łyżeczki pieprzu ziołowgo, ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. godziny. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu przygotowujemy zasmażkę. Pod koniec gotowania rozgrzewmy pozostały tłuszcz, dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy, aż mąka będzie rumiana i wlewamy do garnka z mięsem. Całość należy zagotować.

Jak podawać?

Z gotowanymi ziemniakami i z surówką z pora w śmietanie.

Uwagi:

Pracochłonne, ale bardzo smaczne. Powstały sos powinien być dosyć gęsty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
AutorZigi

Zrazy: Podobne przepisy

Zrazy: wypróbuj również

Zrazy wieprzowe

... Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje ... , stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... , lecz niezwykle smaczną cielęcinę. Jeżeli masz dość kurczaka ze szpinakiem albo zrazów wieprzowych, zobacz, co możesz zrobić z polędwicą cielęcą. Zanim jednak poznasz przepis na jej przyrządzenie, przeczytaj, czym charakteryzuje się omawiane ...

dawno temu

Sos tatarski

... , piekąc ciasto drożdżowe albo przyrządzając zrazy wieprzowe. Nawet robiąc najprostsze dania, jak omlet bądź naleśniki, warto jest znać kilka tajemnic, dzięki którym będziemy mogli swobodnie decydować ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... takie rozwiązanie, wiedząc, że w innym przypadku spędzi kilka godzin na zawijaniu zrazów wieprzowych albo mieleniu mięsa na kotlety. Na szczęście mamy również inne możliwości przygotowania dań smacznych, zdrowych ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź też kuchni marokańskiej. Obok kosztowania czegoś nowego lubimy natomiast wracać do smaków dzieciństwa. Zdarza się jednak, że nie potrafimy przyrządzać zrazów wieprzowych tak jak robiła to nasza babcia ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana ...

dawno temu

Mięso w sosie

... sprawdza się w zestawieniu ze schabem, zrazami czy filetami z kurczaka. Ten grzybowy sos przygotujemy podsmażając pieczarki oraz cebulkę na oleju, a następnie dosypując mąkę oraz odpowiednią ilość ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... litewskich i obfitych dań staropolskich. Oboje z żoną uwielbiali jednak flaczki oraz specjalność kuchni polskiej - zrazy. Stół królewski obfitował w wina, zapewne węgierskie, importowane z ojczyzny ...

dawno temu

Stek wołowy

... . Do najsłynniejszych potraw wołowych wytwarzanych z wołowiny zaliczyć trzeba tatara, carpaccio, roladki mięsne i zrazy wołowe, a także wspomniany stek wołowy smażony. Nie zwlekaj i już teraz zobacz, jak zrobić stek ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... przyrządzić dewolaje albo pieczone zrazy z wybranym nadzieniem. Indyk często potrafi również zastąpić kurczaka, zwłaszcza w sosach albo drobiowych kotletach mielonych. Jak już wspomniano, przepisów ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... z pieczarkami, szybko przypomnimy sobie o istnieniu zupy pieczarkowej, domowej pizzy z pieczarkami albo pysznych zrazów wieprzowych z pieczarkami. Dość wspomnieć także różnego rodzaju sosy ...

dawno temu

Zupa z kurek

... od razu. Oprócz kurek smażonych z cebulą, kurek w sosie śmietanowym, z łatwością możemy przygotować z ich dodatkiem pysznego omleta czy też dodać je jako element farszu do zrazów wieprzowych. Kurki dobrze ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... ” dodatku do takich smakołyków jak zrazy wieprzowe czy kotlety schabowe byłoby krzywdzące. I chociaż produkt ten nie cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością, jak ma to miejsce chociażby w kuchni ...

dawno temu

Rolada szpinakowa z łososiem

... , owijany jest w kawałek wieprzowiny bądź wołowiny. Często też rolady określane są przez niektórych mianem zrazów. Poza tym jednak spotkać się możemy podczas wizyty w pierwszej lepszej cukierni z roladami ...

dawno temu

Spaghetti z boczkiem

... , jak i dania główne. Boczek dobrze komponuje się bowiem z wędzoną śliwką, tworząc ciekawe w smaku roladki, lecz idealnie smakuje także owinięty wokół zrazów wieprzowych. Poza tym do najpopularniejszych dań ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... zrazów. Co więcej, nawet gdy nie jesteśmy w stanie zjeść całej przygotowanej danego dnia porcji, zapiekanki z łatwością możemy odgrzewać, a często następnego dnia smakują lepiej niż zaraz ...

dawno temu

Kluski śląskie

... w całym kraju, ponieważ to właśnie z tej kuchni pochodzi receptura przyrządzania żurku, zrazów wieprzowych czy czerwonej kapusty. Wbrew powszechnie panującej opinii, spożywając śląskie jedzenie ...

dawno temu

„Książki najgorsze”, Stanisław Barańczak

... . Chcemy łatwej rozrywki, więc musimy ją dostać. Zrazem przykładanie twardych kryteriów oceniania literatury do literatury akurat tak skleconej, przypomina kopanie leżącego, którą to zdolność posiada ...

dawno temu

Ziemniaki pieczone w folii

... ziemniaczana nie przypaliły się zbyt mocno. Oprócz tego folia spożywcza doskonale nadaje się do pieczenia. Co zrobić, by kurczak albo zrazy wieprzowe zachowały swoją soczystość w trakcie pieczenia? Wystarczy ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... możemy dodać kilka łyżek zimnego rosołu, aby stała się bardziej klejąca. Kołduny gotujemy w rosole i podajemy z masłem i skwarkami z boczku.   Zrazy Radziwiłłowskie  800g wołowiny zrazowej,200g łopatki ...

dawno temu

Powiązane Tematy