Składniki:
udziec wołowy (ok. 70 dag), boczek wędzony (gruby plaster), 2 cebule, kilka ogórków kiszonych, musztarda sarepska, pieprz czarny i ziołowy, sól, ok. 1 litra bulionu wołowego, ziele angielskie, liść laurowy, mąka - ok. pół szklanki, oliwa - 1 szklanka, wykałaczki
Jak przyrządzić?
Udziec kroimy na plastry, które rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Solimy, pieprzymy, smarujemy z jednej strony musztardą. Ogórki obiermy ze skórki i kroimy w słupki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, boczek w słupki. Na posmarowaną część mięsa układamy po kolei boczek, ogórek, cebulę, całość zwijamy i spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na patelni na rumiany kolor, układamy w garnku, dodajemy pół łyżeczki pieprzu ziołowgo, ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. godziny. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu przygotowujemy zasmażkę. Pod koniec gotowania rozgrzewmy pozostały tłuszcz, dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy, aż mąka będzie rumiana i wlewamy do garnka z mięsem. Całość należy zagotować.
Jak podawać?
Z gotowanymi ziemniakami i z surówką z pora w śmietanie.
Uwagi:
Pracochłonne, ale bardzo smaczne. Powstały sos powinien być dosyć gęsty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Zigi |