Składniki:
2 czerwone cebule (białe są trochę za ostre),
20 dag gotowanej szynki wieprzowej,
20 dag boczku wędzonego surowego,
30 dag pieczarek,
czosnek (według upodobań i sympatii do czosnku),
2 śmietany kremówki po 250 ml,
pieprz, suszona bazylia, sól dla solących dużo
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od pokrojenia boczku i szynki w cieniutkie paseczki, a cebulkę w półkrążki. Najpierw na głębokiej patelni podsmażamy boczek, gdy wytopi się tłuszczyk, dodajemy cebulkę i szynkę. Można dodać troszkę oliwy, jeśli boczek był chudy. Podsmażany wszystko na lekko rumiano, potem wrzucamy pokrojone pieczarki. Gdy zacznie odparowywać z nich sok, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek (dopiero teraz, bo inaczej zgorzknieje) i czekamy, aż reszta soku z pieczarek odparuje. Całość pieprzymy, ale z solą ostrożnie albo wcale, bo boczek i szynka jest czasami wystarczająco słona. Zalewamy wszystko śmietaną i sypiemy bazylię, dużo - bo to ona nadaje świetny aromat daniu. Gotujemy chwilkę na wolnym ogniu, aż śmietana zacznie gęstnieć.
Potrzebne przybory:
Zwykłe sprzęty kuchenne, ale polecam głęboką patelnię, bo sosu wychodzi dość dużo.
Jak podawać?
Pasuje do każdego rodzaju makaronu, no chyba oprócz nitek. Ja uwielbiam z superdługim spaghetti.
Uwagi:
Trudno mi ocenić, ile osób może się najeść z podanych składników, mnie i mojemu Lubemu wystarcza z dokładką!Nam smakuje bardzo, ale zniosę dzielnie krytykę!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | Wystarcza na ucztę we dwoje z dokładką lub na drugi dzień |
Kaloryczność | Bardzo duża! Nie dla anorektyków! |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Puszka |