Składniki:
20 dag makaronu (muszelki lub kolanka), 6 parówek, 40 dag porów, 25 dag pomidorów, 3 łyżki oleju, 3/4 szklanki śmietany, 20 dag ostrego żółtego sera, 2 łyżki tartej bułki, tłuszcz do formy, papryka w proszku, pieprz i sól:)
Jak przyrządzić?
Umyte, białe części porów obgotować przez 3 min w lekko osolonym wrzątku, a następnie pokroić w grube krążki.Parówki i pomidory (obrane ze skórki) pokroić w cienkie plasterki i dusić razem z porami przez 10 min. Przyprawić do smaku.Ugotować makaron, a następnie zalać zimną wodą na 10 min.Po 10 minutach makaron odcedzić i wymieszać z parówkami i warzywami.Zetrzeć żółty ser na tarce o dużych oczkach. Połowę dodać do potrawy i wymieszać.Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać śmietaną i posypać resztą żółtego sera.Zapiekać w piekarniku (w temperaturze 200 stopni) do zarumienienia.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje na ciepło;)Życzę smacznego;)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | agnieszka- młoda |