Składniki:
0,5 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru (można mniej, zależy, jak słodkie mają być:),
0,5 kostki masła (jakieś 12 dag),
2 szklanki płatków owsianych,
łyżeczka cukru waniliowego i/lub parę kropli waniliowego zapachu do ciasta (chyba że ktoś nie lubi wanilii lub sądzi, że nie pasuje ona do ciasteczek owsiano-kokosowych:),
1 jajko,
1,5 łyżki śmietany (można trochę mniej),
wiórki kokosowe (jedno opakowanie powinno wystarczyć)
Jak przyrządzić?
Roztopić masło i poczekać chwilkę, aż ostygnie.Mąkę, cukier, jajko, śmietanę, płatki owsiane, cukier waniliowy/zapach do ciasta oraz masło zagnieść razem.Do wyrobionej masy dodać wiórki kokosowe i ponownie zagnieść.Z gotowego ciasta robić kuleczki, a następnie je "spłaszczyć" w wiórkach kokosowych (można też od razu robić płaskie ciasteczka).Rozgrzać piekarnik do ok. 180-200 stopni, a ciasteczka poukładać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piec, aż brzegi ciasteczek się zarumienią :)
Jak podawać?
Z herbatką! :D
Uwagi:
Czasami można dodać więcej mąki, bo masa może wyjść nieco kleista (ale nie należy się tym raczej przejmować :).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kasia C. |