Składniki:
1,5 kg ziemniaków, 1 szklanka mleka, 2 dag drożdży, 2 jajka, 3-5 łyżek mąki, czubata łyżka masła, sól, łyżeczka cukru, olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ucieram na tarce, odcedzam wodę i zalewam je 3/4 szklanki wrzącego mleka, mieszam i za chwilę - jak się trochę wystudzi - dodaję drożdże rozpuszczone w pozostałym (lekko ciepłym) mleku oraz żółtka. Dodaję mąkę, stopione wystudzone masło, cukier, sól. Wszystko dokładnie mieszam, a na koniec dodaję ubitą pianę z białek i znów mieszam, ale bardzo delikatnie. Teraz należy nasze dzieło przenieść w ciepłe miejsce, np. pod kaloryfer, przykryć ściereczką i czekać, aż ładnie podrośnie. Pozostała ostatnia czynność to nabieranie łyżką i kładzenie placuszków na rozgrzany olej. Jak się wyzłocą z obu stron, podaję polane np. syropem owocowym, ale najlepsze moim zdaniem są ze śmietaną ubitą z cukrem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Asiaczek |