Składniki:
Kilka kromeczek chlebka,
kilka plasterków serka żółtego,
szyneczka (nie za chuda ani za tłusta), najlepsza Mielonka Tyrolska lub coś podobnego,
keczup i majonez albo
kropla oliwy z oliwek/oleju,
szczypta słodkiej papryczki,
ogóreczek (najlepszy kiszony)
Jak przyrządzić?
Weź kilka kromeczek chlebka.Nałóż na niego szynkę, ogóreczka.Na wszystko ułóż ser zółty.Wstaw do mikrofalówki na 1,5-2 min, aby się ser trochę rozpuścił.Poczekaj, aż trochę przestygnie danie (ale nie zrobi się zimne), posyp leciutko słodką papryką. Sos: sposób I: wymieszać łyżkę keczupu i łyżkę majonezu.Sposób II: wymieszać w misce oliwę/olej i świeże zioła.Polać sosikiem.
Potrzebne przybory:
nóż,mikrofalówka,maluśka miseczka,maluśka łyżeczka,tacka,talerz
Jak podawać?
Jak podawać? Normalnie można zjeść, tak na talerzu. Ale jak chcesz poczęstować gości, to polecam: na talerzu położyć listki sałaty (zielonej), na to posypać leciuteńko papryczką. Fajna dekoracja (smaczna, bo można ją zjeść), no i na to położyć kanapki. Wiem, że banalne, ale cóż :D
Uwagi:
Nie smaruj chleba masłem. Jak już chcesz, to bardzo leciutko, tak aby wcale go nie było widać.Papryczkę można również dodać do środka np.: szynka, papryczka, szynka, ogóreczek, ser:) Osobiście wolę kanapkę z II sosem, ale qmpela robi z I, więc podałam dwa sposoby :D
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | zależy od ilości składników |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | zakręcona |