Odchudzasz się, jesz w biegu? Narażasz się na groźne niedobory witamin
Witaminę D powinni przyjmować wszyscy, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Osoby spożywające mniej niż 1600 kalorii dziennie powinny rozważyć suplementację niektórych witamin i minerałów, ponieważ dieta o tak niskiej kaloryczności nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze.
Niechęć do jedzenia tłuszczów oraz zbyt mała ilość ryb w diecie skutkują częstymi niedoborami witaminy D. Dlatego warto ją suplementować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Podobnie chemia w produktach spożywczych oraz ich obróbka termiczna sprawiają, że przyjmujemy coraz mniej witaminy C, która jest niezwykle ważna dla naszego organizmu.
Źródło: Newseria Lifestyle
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze