Komosa ryżowa i amarantus, czyli pseudozboża
Królują na sklepowych półkach z ekologiczną i dietetyczną żywnością. Czemu są tak zdrowe?
KrólujÄ… na sklepowych półkach z ekologicznÄ… i dietetycznÄ… żywnoÅ›ciÄ…. Czemu sÄ… tak zdrowe? Komosa ryżowa i amarantus to tzw. pseudozboża, zawierajÄ…ce duże iloÅ›ci skrobii i dobrze przyswajalnego biaÅ‚ka roÅ›linnego. SÄ… też niezwykle sycÄ…ce. Polecane sÄ… osobom na diecie i uprawiajÄ…cym sport.Â
Komosa ryżowa znana jest od setek lat. Do Polski przywędrowała jednak stosunkowo niedawno. Zawarte w niej białko jest przyswajalne aż w 85 proc. Oprócz niego ma również pełen zestaw aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Jest polecana weganom i wegatarianom ze względu na dużą zawartość lizyny (odpowiedzialnej za budowę chrząstek). To również doskonały element diety osób starszych i uprawiających sport.
Amarantus uprawiany jest w Polsce od 20 lat. MaÅ‚o kto wie, że nasz kraj należy do jego najwiÄ™kszych producentów w caÅ‚ej Europie. Oprócz biaÅ‚ka i aminokwasów jest również źródÅ‚em dobrze przyswajalnego żelaza. WystÄ™puje w formie mÄ…ki oraz ziaren normalnych i ekspandowanych. Jest bardzo sycÄ…cy. Nie zawiera glutenu, a produkowana z niego mÄ…ka to doskonaÅ‚y zamiennik jajek — Å›wietnie nadaje siÄ™ do wyrobu ciast, naleÅ›ników i omletów.Â
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze