Składniki:
biszkopt (gotowy spód lub z własnego wypieku, tylko nie może być zbyt wysoki),
1 jajko,
3 łyżki mąki pszennej,
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
ok. 2 łyżek cukru,
0,5 l mleka,
1 margaryna - może być Bielska,
sok z cytryny,
cukier waniliowy,
kilka mandarynek,
kostka czekolady gorzkiej,
garść orzechów
Jak przyrządzić?
Kupić bądź upiec biszkopt.Z 0,5 litra mleka odlać ok 0,5 szkl., do odlanego mleka dodać jajko, obie mąki i cukier i zmiksować (można utrzeć trzepaczką, ale robotem jest o wiele szybciej). Resztę mleka zagotować, jak zacznie się gotować, wlać zmiksowane składniki i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, do konsystencji budyniu. Przelać do miski i odstawić do ostygnięcia. Jeżeli nie chce nam się samemu robić budyniu, można wykorzystać gotowy w proszku śmietankowy lub waniliowy.Margarynę utrzeć do białości i powoli dodawać ostudzony budyń. Do smaku dodać sok z cytryny i cukier waniliowy.Biszkopt nasączyć tak jak przy robieniu tortu. Położyć troszkę masy na biszkopt, ułożyć mandarynki, przykryć je pozostałą masą. Wierzch posypać rozdrobnionymi orzechami (nie musi być drobno) i startą czekoladą. Jeżeli masa jest niezbyt słodka, to można również wierzch przyprószyć cukrem pudrem.Wstawić w chłodne miejsce ciasto na kilka godzin, wtedy łatwo się kroi i jest smaczniejsze.Jeżeli nie mamy akurat mandarynek, to mogą to być truskawki czy jakieś inne owoce. A posypka może być tak różnorodna jak i gusty robiących.Życzę smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Kaśka |