Biała kiełbasa w sosie karmelowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Biała kiełbasa (ok. 6 sztuk), 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka vegety, łyżeczka cukru.

Jak przyrządzić?

Kiełbasę gotować 40 min, dodając ziele angielskie, liście laurowe i vegetę.W rondelku przypalić łyżeczkę cukru, dodając na końcu 1/2 szklanki wody. Zagotować i odstawić.Sos: Stopić łyżkę masła, dodać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić z ognia, rozcieńczyć 1 szklanką wywaru, w którym gotowała się kiełbasa, i dodać karmel. Do gotowego sosu włożyć kiełbasę i podusić na wolnym ogniu ok. 10 min.

Jak podawać?

Podawać z ziemniakami i np. ogórkiem kiszonym lub surówką.

Uwagi:

Zamiast vegety można dodać sól i majeranek.Na pozostałym wywarze z kiełbasy można ugotować biały barszcz.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
AutorJusta & Maciek

Biała kiełbasa w sosie karmelowym: Podobne przepisy

Biała kiełbasa w sosie karmelowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy