Składniki:
Biała kiełbasa (ok. 6 sztuk), 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka vegety, łyżeczka cukru.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę gotować 40 min, dodając ziele angielskie, liście laurowe i vegetę.W rondelku przypalić łyżeczkę cukru, dodając na końcu 1/2 szklanki wody. Zagotować i odstawić.Sos: Stopić łyżkę masła, dodać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić z ognia, rozcieńczyć 1 szklanką wywaru, w którym gotowała się kiełbasa, i dodać karmel. Do gotowego sosu włożyć kiełbasę i podusić na wolnym ogniu ok. 10 min.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami i np. ogórkiem kiszonym lub surówką.
Uwagi:
Zamiast vegety można dodać sól i majeranek.Na pozostałym wywarze z kiełbasy można ugotować biały barszcz.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Justa & Maciek |