Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
250 g margaryny,
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
aromat migdałowy,
50 g drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa makowa:
1 szklanka cukru,
2 szklanki maku,
50 g orzechów włoskich,
50 g rodzynków,
50 g daktyli,
50 g fig,
2 łyżki miodu,
2 białka,
1 łyżka powideł śliwkowych.
Pianka:
4 białka,
1 łyżka soku wiśniowego,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 szklanki cukru pudru.
Kruszonka:
50 g masła,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1/2 op. cukru waniliowego (8 g)
Jak przyrządzić?
Ciasto:Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami. Wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i skórkę pomarańczową.Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie połączyć z ciastem.Masa makowa:Mak spażyć, odsączyć na sicie, trzykrotnie zemleć.Z białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z makiem i wymieszać z pozostałymi składnikami.Pianka:Z białek, cukru, soku wiśniowego i z cytryny ubić bardzo sztywną pianę.Kruszonka:Wszystkie składniki zagnieść.Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki przełożyć ciasto. Na nim rozłożyć masę. Wstawić do piekarnika na 40 min. Piec w temp. 180 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na gorące wyłożyć pianę, posypać orzeszkami oraz kruszonką i piec ponownie 10 minut. Ciasto zostawić w uchylonym piekarniku do wysuszenia piany.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Nati |