Składniki:
5-6 jabłek,
75 g cukru kryształu,
2 dl (200 ml) wody,
3-4 dl suchej tartej bułki,
4 łyżki cukru (jeszcze raz),
2 łyżki masła,
2-3 dl ubitej śmietany (kremówki).
Zamiast jabłek można użyć np. gruszek lub innych owoców albo ze sobą kilka różnych owoców (wersje mniej oryginalne).
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki - gotować z wodą i cukrem do miękkości. Ostudzić. Tartą bułkę (lub chleb jasny) podsmażyć z cukrem i masłem na patelni do momentu, aż bułka będzie chrupiąca i słodka (nie przypalić).Podawać albo w pucharkach do lodów, albo w szklankach z grubym dnem, albo innych dekoracyjnych.Układać warstwami: jabłka, śmietana, podsmażony chleb, jabłka, śmietana posypana chlebkiem lub inny wariant ułożenia, jaki wam przyjdzie do głowy. Wszystko można jeszcze posypać startymi migdałami, a jeśli ktoś lubi b. słodkie desery, to można ubić śmietanę z cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | Sadur |