Składniki:
1 kg białej kiełbasy, 250 ml jasnego piwa (może być 0,5 l, wtedy całośc gotujemy bez wody) i/lub 250 ml wody, 2 cebule, 1 łyżka smalcu (może być oliwa, olej itp. polecam jednak smalec), 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 2 łyżki octu winnego, cukier, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę należy zalać piwem i/lub wodą, gotujemy 20 min. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na smalcu. Dodajemy wywar z gotowania kiełbasy i gotujemy razem na małym ogniu około 20 minut. Następnie całość miksujemy lub przecieramy przez sito. Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją powoli powstałym sosem. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzewamy w rondlu. Do gorącego sosu wkładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę.Smacznego.
Uwagi:
Jak nie ma smalcu, można szybko podsmażyć słoninę albo boczek, co doda aromatu. Ponadto można eksperymentować z piwami bardziej lub mniej gorzkimi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Szymek |