Składniki:
100 ml wódki (białej), 200 ml soku pomidorowego, cytryna, tabasco, sól selerowa, pieprz czarny, lód.
Jak przyrządzić?
Do shakera wlewamy sok z pomidorów, a do niego wódkę (ale jest też druga szkoła, która podaje odwrotną kolejność - ja się skłaniam ku pierwszej). Wyciskamy do tego cytrynę (i wrzucamy do shakera również te wyciśnięte połówki), dodajemy pieprz w sporej ilości (ale co ważne - świeżo zmielony), sól selerową (też nie tak mało) i tabasco (źródła podają 4-6 kropli, ale ja proponuję 10, 15 a dla smakoszy zakochanych w tabasco - trochę więcej :) i lód.Wszystko mieszamy (ale niezbyt długo - z pół minuty) i przez sito przecedzamy do 2 szklanek (wysokich lub szerokich).
Potrzebne przybory:
shaker, nóż, młynek do pieprzu, szklanki
Jak podawać?
Kiedyś jak podawałem ją w wysokich szklankach, dokładałem plaster cytryny na brzeg szklanki - ale nie jest to konieczne :)Krwawą Mary powinno się pić w zasadzie przed posiłkiem (jak każdy drink wzmagający apetyt), ale jej smak jest na tyle wyśmienity, że każda pora jest dobra :)
Uwagi:
Powinien być jeszcze sos Worcestershire, ale ja za nim nie przepadam i moim zdaniem lekko psuje w tym układzie idealne połączenie tabasco, pomidorów i cytryny.Zamiast soli selerowej można dać inną sól ziołową (zmieni to smak - ale go nie popsuje).Drink jest naprawdę ostry - jeśli ktoś nie przepada za tabasco, nie będzie mu smakować.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | cyberpunk |