Składniki:
kartofle, jakiekolwiek jarzyny (wszelkiej maści), śmietana 18%, ser żółty + ew. resztki wędlin
Jak przyrządzić?
Obrane kartofle pokroić w plastry o gr. 1 cm. Następnie wyłożyć do naczynia żaroodpornego, potem dodać według uznania trochę jarzyn. Ponownie warstwę kartofli... i tak na zmianę. Całość przyprawić odpowiednio solą, pieprzem, vegetą. Zalać śmietaną. Włożyć do piekarnika na ok. 1 godz. Gdy zapiekanka będzie gotowa, obsypać całość startym serem i wszystkim, na co tylko ma się ochotę, pozostawić w piekarniku, aż ser się roztopi. Taką gotową potrawę można zacząć jeść:)
Uwagi:
Danie najlepiej smakuje na gorąco - polecam do tego także wino - najlepiej białe:)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | basiek77 |