Składniki:
3 żółtka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 szklanki mąki, 1 margaryna, 3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka octu
Jak przyrządzić?
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać pokrojoną nożem margarynę, cukier puder. Następnie wymieszać żółtka z proszkiem, dodać ocet i śmietanę - szybko zagnieść. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piec ok. 30-35 min.
Uwagi:
Kruche ciasto niezawodne i bardzo kruche. Do wszystkiego: jako szarlotka, do makowca, do sernika itp. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | średnia blaszka |
Autor | MIŚKA |