Składniki:
4 jajka i tyle, ile zaważą te jajka (tj. około 20dkg) mąki pszennej, cukru, masła oraz 1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki cukru pudru, sok i otarta skórka z 1 cytryny (umytej w gorącej wodzie), co najmniej pół kilograma śliwek.
Jak przyrządzić?
Utrzeć masło, dodając stopniowo po jednym zółtku i dosypując po trochu cukier. Dodać potem sok i skórkę z cytryny. Do wyrobionej masy dodawać na przemian ubite na sztywno białka (pod koniec ubijania białek mozna dodać odrobine cukru) i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko lecz dokładnie wymieszać, włozyć do sredniej tortownicy i ułożyć sliwki (bez pestek oczywiscie). Wstawic do mocno nagrzanego piekarnika (cz. 200 stopni C). Piec około 35 minut. Posypac cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Krzyś |