Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- jogurt naturalny (3/4 dużego),
- papryka w proszku,
- sól, pieprz,
- 1 cebula,
- czosnek (ząbek),
- gałka muszkatułowa,
- curry w proszku (1/2 łyżeczki),
- imbir,
- 1-2 łyżki oleju,
- marchew (1 duża lub 2 małe),
- pory (1/2 pora),
- jabłko (niewielkie),
- 1/2 banana.
Jak przyrządzić?
Zrobić marynatę z jogurtu, soli, pieprzu, curry, papryki, gałki, imbiru.
Do marynaty włożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka.
Mięso musi w niej poleżeć przez parę godzin. Następnie podgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek i curry w proszku (2 łyżeczki). Smażymy aż warzywa się zeszklą i dodajemy startą marchew. Po 3 min dodajemy pory pokrojone w krążki. Chwilę wszystko dusimy, podlewając wodą, jeśli jest taka potrzeba.Po 5 min dodajemy kurczaka wraz z całą zalewą. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie ( po ok 20 min). Na koniec dodajemy pokrojone w średnią kostkę jabłko, a po kolejnych 3-5 min połówkę banana drobno pokrojoną.
Jak podawać?
Podawać z ryżem. Ewentualnie może być makaron a ostatecznie ziemniaki.
Uwagi:
Uwaga na banana. Należy dać nie więcej niż pół niedużego owocu.
Inaczej danie będzie ohydnie słodkie. Gdy już dodamy banan smażymy całość nie dłużej niż 3 min. Potrawę można przygotować bez porów.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Saga |