Składniki:
- 6 torebek ugotowanego ryżu,
- 2 piersi kurczaka,
- 30 dag pieczarek,
- 2 puszki kukurydzy,
- puszka groszku,
- główka czosnku,
- 10 dag prażonego słonecznika,
- koperek suszony (jest w sprzedaży),
- pęczek zielonej pietruszki,
- czarny mielony pieprz,
- sól,
- olej,
- vegeta.
Jak przyrządzić?
1. Przygotuj trzy miski.
2. Upraż słonecznik.
3. Uduś piersi kurczaka, dodaj całą głowkę czosnku, vegetę, pieprz, olej. Po wystudzeniu piersi pokrój w małą kosteczkę, sos zmiksuj. Dobrze, gdy sosu jest więcej, można w czasie duszenia dolać trochę wody.
4. Uduś pieczarki w całości, dodaj pierz i vegetę, po ostudzeniu pokrój je w małą kosteczkę.
5. Pieczarki i kurczak powinny być skomponowane z wielkością kukurydzy i groszku.
6. Ugotuj ryż, należy uważać, by nie był za miękki.
7. Poszatkuj pietruszkę.
8. Do każdej miski wsyp ryż.
9. Do pierwszej miski dodaj całego kurczaka, kukurydzę, kopereki połowę zmiksowanego sosu.
10. Do drugiej- pieczarki wraz z sosikiem, kukurydzę, pietruszkę.
11. Do trzeciej - groszek, słonecznik, pozostałą część sosiku.
12. Wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwagi:
Nie używam majonezu. Sos wlany do ciepłego ryżu jest swoistym dressingiemi, sałatkom nadaje swoisty smak.
Do sałatek mażna dodać uprażoną i pokrojoną w kostkę paprykę, wtedy proponuję do każdej z sałatek włożyć paprykę innego koloru.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | Krystyna |