Składniki:
- 1 op. makaronu łazanki (najlepiej Lubella),
- 1 słoik sosu bolońskiego (Pudliszki),
- 50 dag mięsa wołowego mielonego,
- 35-40 dag sera żółtego,
- 1 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- olej,
- masło.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente,cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelni smażyć cebulę, czosnek, zmieloną wołowinę. Gdy wołowina będzie podduszona dodajemy sos boloński i niech się jeszcze dusi przez ok. 10-15 minut.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ugotowany makaron odcedzamy, przesypujemy do dużego garnka, polewamy sosem bolońskim, solimy, pieprzymy, doprawiamy oregano, wszystko razem mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy makaron i posypujemy ztartym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 25 minut.
Uwagi:
Ta zapiekankę można zrobić z konserwą mięsną zamiast mięsa, wtedy będzie tańsza.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Bożena Z |