Zapiekanka makaronowa (autor Bożena Z)

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 op. makaronu łazanki (najlepiej Lubella),
- 1 słoik sosu bolońskiego (Pudliszki),
- 50 dag mięsa wołowego mielonego,
- 35-40 dag sera żółtego,
- 1 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- olej,
- masło.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować al dente,cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelni smażyć cebulę, czosnek, zmieloną wołowinę. Gdy wołowina będzie podduszona dodajemy sos boloński i niech się jeszcze dusi przez ok. 10-15 minut.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ugotowany makaron odcedzamy, przesypujemy do dużego garnka, polewamy sosem bolońskim, solimy, pieprzymy, doprawiamy oregano, wszystko razem mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy makaron i posypujemy ztartym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 25 minut.

Uwagi:

Ta zapiekankę można zrobić z konserwą mięsną zamiast mięsa, wtedy będzie tańsza.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt15 zł
AutorBożena Z

Zapiekanka makaronowa (autor Bożena Z): Podobne przepisy

Zapiekanka makaronowa (autor Bożena Z): wypróbuj również

Powiązane Tematy