Sk艂adniki:
- makaron spaghetti,
- 1 duza pomarancza, najlepiej niepryskana (jezeli nie ma mozliwosci dostac ekologicznej, to zwykla sparzyc goraca woda),
- min. 50 gr parmezanu,
- kubeczek smietany slodkiej,
- lyzeczka masla,
- pieprz cayenne,
- sok z polowki cytryny.
Jak przyrz膮dzi膰?
Po pierwsze zetrzec na drobnej tarce parmezan,w tym czasie juz mozna gotowac wode na makaron,w malym garnuszku na wolnym ogniu zagrzac smietane i dodac do niej starta skorke z pomaranczy; jak smietana bedzie juz goraca, dodac do niej sok z pomaranczy, cytryny i starty parmezan. W tym czasie juz powinien gotowac sie makaron. Gotujemy pare minut na wolnym ogniu. Parmezan powinien zagescic nam sos, na koniec dodac maslo (powinno byc z lodowki). Jezeli sos zbyt wodnisty, mozemy dodac wiecej parmezanu lub zagescic maka czy specjalnym bialym zageszczaczem. Preferuje parmezan. Na koniec dodac pieprzu cayenne. Gotowe. Makaron rozdzielic na talerze polac sosem.
Z boku mozna przybrac jakims zielonym ziolem...
Uwagi:
Przyjmuje sie ze 100 gr makaronu przypada na jednego glodnego goscia... Wierzcie mi, ze w przypadku tej potrawy trzeba liczyc sie z tym, iz kazdy bedzie chcial dokladke!
Rewelacyjna potrawa w razie niespodzewanych gosci. Szybko i niezbyt pracochlonnie. U mnie w domu to 'Dienstessen' - czyli jedzenie dyzurne. Parmezan, smietana i pomarancza zawsze w lodowce.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | vstyna |