Składniki:
- 1 litr mleka,
- 8 paczek herbatników typu szkolne,
- 4 żółtka,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- 1 margaryna,
- 1/2 l śmietany kremówki,
- 1 puszka mleka w puszce - słodzone (ugotować w puszce, ok. 2,5 godz.),
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1/2 szkl. cukru.
Jak przyrządzić?
3 szkl. mleka, margarynę, cukier zagotować, 1 szkl. mleka wymieszać z mąką i żółtkami i wlać do gotującego mleka i ugotowac budyń. Dużą blachę wyłożyć herbatnikami i wylać na nie ugotowany budyń, połozyć herbatniki i na nie wyłożyć mleko z puszki (ugotowane) i przykryć herbatnikami. Śmietanę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę (rozpuścić w mniejszej ilości wody - ok. 1 szkl.) i to wyłożyć na herbatniki.
Uwagi:
Najlepiej smakuje na drugi dzień, budyń dobrze stężeje, a herbatniki nawilgotnieją. Jest na prawdę pyszne i szybko się robi. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Iwona |