Składniki:
- 8 jaj,
- 25 dag margaryny,
- 35 dag cukru pudru,
- 30 dag maku,
- 60 dag jabłek,
- 10 łyżek grysiku,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- bakalie.
POLEWA:
- pół kostki margaryny,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki zimnej wody.
Jak przyrządzić?
Margarynę ucierać z cukrem, dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce sparzonego zmielonego maku i dalej ucierać. Nastepnie włożyć jabłka starte na tartce o dużych oczkach, wymieszać. Dodać grysik, bakalie, proszek. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek i wymieszać. Piec w gorącym piekarniku 50-60 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować ok. 4 min. Wystudzony placek polać polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Danusia |