Składniki:
Ciasto:
- 15 dag mąki krupczatki,
- 15 dag cukru,
- 8 jajek,
- 2 łyżki kakao,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- mala szczypta soli.
Krem:
- 1 kostka masła,
- 2 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 cukier waniliowy,
- 7 i pół łyżki rumu.
Poncz:
- 7 i pół łyżki rumu,
- jedna trzecia szklanki mocnej esencji herbacianej.
Polewa:
- 10 łyżek cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 0,5 kostki margaryny,
- 10 kostek czekolady (może być mleczna lub gorzka, jeżeli ktoś woli mniej słodką polewę).
Jak przyrządzić?
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczypą soli (sól się dodaje, ponieważ białka lepiej i szybciej się ubijają) oraz 8 łyżkami wody zimnej na pianę. Gdy piana jest już ubita, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy, ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Po ubiciu dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Większą formę wyłożyć papierem pergaminowym, wylać ciasto na formę i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Gdy ciasto się upiecze wyjąć je z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić tak do wystygnięcia. Po wystygnięciu wyjąć ciasto przekroić na pół (wzdłuż). Przygotować poncz: połączyć esencję herbacianą z rumem tak aby ponczu było pół szklanki. Nasączyć ponczem jedną połowę ciasta zużywając do tego 1/3 ponczu, resztą ponczu nasączyć drugą połowę ciasta. Przygotować polewę:
- margarynę,
- cukier,
- 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować ciągle mieszając.
Zdjąć z ognia dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Przygotować krem: miękkie masło utrzeć na pulchną masę, całe jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć powoli z masłem (uważać żeby się nie ścięło), dodać kakao, rum, cukier waniliowy, 4 łyżki polewy i utrzeć na gładki krem. Odłożyć 3 łyżki kremu a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połowę ciasta. Na niej położyć drugą połowę ciasta, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą. Ciasto wstawić na 1 godz. do lodówki.
Uwagi:
Ciasto jest pracochłonne, ale bardzo smaczne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | terenia |