Składniki:
- krótki makaron, np. świderki,
- oliwa z oliwek,
- 1 duża cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 70 dkg mięsa mielonego,
- 2 puszki pomidorów bez skórek,
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
- mała puszeczka anchois,
- 4 łyżki śmietany,
- rozmaryn (do posypania),
- przyprawy: oregano, bazylia, pietruszka, sól, pieprz.
Sos:
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 1/3 szklanki parmezanu.
Jak przyrządzić?
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i smażyć około 3 minut,następnie dodać wyciśnięty czosnek i mięso mielone smażyć około 5 minut.
Pomidory,anchois i wino podsmażyć dobrze i przełożyć do garnka, gotować bez przykrycia około 20 minut, dobrze przyprawić, na koniec dodać mięso mielone.
Ugotować makaron al dente, po odsączeniu przełożyć do garnka i wymieszać ze śmietną.Połączyć składniki na sos.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać warstwami połowę makaranu, połowę mięsa i jeszcze raz powtórzyć. Na wierzch rozprowadzć sos. Zapiekać ok. 30 minut w temp. 150 stopni. Na koniec posypać, najlepiej świeżym rozmarynem.
Jak podawać?
Całą zapiekankę oprócz białego sosu można przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na noc w lodówce.
Uwagi:
Podawać z sałatką.
Jeśli chodzi o makaron, gdy ktoś lubi dużo może wykorzystać całe opakowanie jeśli nie, tylko 1/2 opakowania.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Oasis |