Sk艂adniki:
- 1 i 1/2 sklanki maki,
- 1/3 kostki margaryny,
- 1/2 sklanki cukru pudru,
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 3 lyzki smietany,
- 1/2 paczki migdalow skorka z cytryny,
- lyzka cukru waniliowego.
Jak przyrz膮dzi膰?
1 i 1/2 szklanki maki posiekac nalezy z 1/3 kostki margaryny, dodac nastepnie 1/2 szklanki cukru pudru (bez grudek!) i 2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia, po wymieszaniu tych skladnikow nalezy wydrazyc w nich dolek, do ktorego wbic 1 cale jajko i 1 z贸艂tko (bialko z tego jednego jajka zachowujemy na naczynku na potem!), dodac teraz musimy 2 lub 3 lyzki smietany i 1/2 paczki (czyli 5 dkg) migdalow, posiekanych ostrym nozem na kawaleczki, jeszcze skorka odarta z cytryny (dobrze umytej i osuszonej w sciereczce!) oraz czubata lyzeczka cukru waniliowego. Z tego wszystkiego zagniatamy ciasto, rozwalkowujemy je na grubosc pol centymetra i wykrywamy szklanka zgrabne kolka, ukladamy je na blasze, wysmarowanej tluszczem lub tylko wyscielonej folia aluminiowa, po wieszchu smarujemy koleczka rozmaconym bialkiem, ktore tego wlasnie momentu oczekiwalo w naczynku. Posypujemy kazde ciastko grubym cukrem krysztalem, nakluwamy widelcem w paru miejscach i zdobimy ulozonym posrodku migdalkiem.
Potrzebne przybory:
Blaszka, folia aluminiowa, piekarnik.
Jak podawa膰?
Na talerzu.
Uwagi:
Pieczemy ciastka migdalowe na kolor zloty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 1 |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednio du偶o |
Autor | ola |