Składniki:
Składniki na 1 porcję:
- woreczek ryżu (białego długiego),
- jogurt naturalny o obnizonej zawartości tłuszczu, np. 1% 150g,
- 50 ml mleka 0,5%,
- 10 truskawek,
- 1 jabłko (najlepiej soczyste, twarde),
- 2 śliwki węgierki,
- zmielone orzechy laskowe (1-2 łyżki),
- cynamon,
- imbir.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować. Śliwki i jabłka pokroić w kostkę, umieścić w garnku, zalać przegotowaną wodą (ok. 50 ml). Podczas gotowania dodać mleko. Dusić w ten sposób, mieszając i dosypując szczyptę imbiru oraz cynamonu. Truskawki rozgnieść i wymieszać z jogurtem. Gdy ryż wystygnie, zalać go gorąco masą owocową (owoce nie powinny być jdnak rozgotowane!), polać masa jogurtową. Całość posypać cynamonem i zmielonymi orzechami.
Potrzebne przybory:
Garnek do owoców, garnek do ryżu.
Uwagi:
Udekorować można listkiem mięty. Według upodobań mozna dodać cukru podczas duszenia owoców , ale ich sok sam w sobie posiada specyficzny smak i właściwości, także jest to zbędne. Polecam w wersji naturlanej. Najlepiej od razu zjeść! (Potrawa dietetyczna.)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Sisi!!! |